Ostatnio na zajęciach wybraliśmy się w podróż po Azji.Ten duży kontynent zaczęliśmy poznawać od umiejscowienia go na mapie. Następnie poznaliśmy najwyższe góry świata, Himalaje, a jednocześnie dowiedzieliśmy się więcej o najniżej położonym akwenie wodnym, jakim jest Morze Martwe.Wiemy już, że to morze jest tak słone, że spokojnie może w nim leżeć i czytać gazetę każdy człowiek, nawet ten niepotrafiący pływać. Dowiedzieliśmy się też dużo o ryżu, który stanowi podstawę wyżywienia każdego Azjaty. Może on mieć różny kształt, kolor oraz właściwości, takie jak lepkość i sypkość.Wiemy już, że najbardziej popularnym gatunkiem ryżu w Azji jest odmiana mająca wysoki poziom kleistości,co ma związek z łatwością jego formowania i spożywania za pomocą pałeczek.Tej trudnej sztuki jedzenia spróbujemy w poniedziałek, posmakujemy też, zawiniętych w papier ryżowy, warzywnych sajgonek. A w przyszłym tygodniu poznamy bliżej Chiny i Japonię i precyzyjną sztukę origami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz